În adâncul pământului, într-un oraş subteran construit în foste galerii ale minei de sare de la Târgu Ocna se află o adevărată catedrală închinată Sfintei Mari Muceniţe Varvara, protectoarea minerilor.

Din initiativa salariaților unitătii și prin voința lui Dumnezeu, în perioada 14 aprilie – 3 decembrie 1992 în inima masivului de sare, a fost realizată prima biserica ortodoxa subterană din Europa, cu hramul Sf. M. Mc. Varvara. În fața altarului se află catapeteasma constituită din 24 de icoane, icoane ce datează de la începutul secolului al XX-lea (1924). De o parte si de alta a altarului veghează icoanele Sf. M. Mc. Varvara și Sf. Cuv. Parascheva – ocrotitoarea Moldovei. Iconostasele, scaunul împărătesc, aplicele și frumosul candelabru, ce asigură iluminarea bisericii, au fost meșteșugit realizate, cu talent și migală de mineri – artizani ce au dăruit o picătură din sufletul lor mare pentru veșnicie. În fiecare an, pe data de 4 decembrie, ziua de pomenire a Sf. M. Mc. Varvara, când se prăznuiește hramul principal al acestei biserici, se oficiază slujba de cinstire și pomenire la care participă salariații unitații, familiile acestora, ctitorii și locuitori din zonă.

În primii ani nu se făceau slujbe cu regularitate în biserică, ci doar de hram sau uneori la sărbătorile mari. Din 3 decembrie 2016 a fost numit preot pe seama bisericii părintele Elisei Roncea, care a aşezat rânduielile bisericeşti ca în oricare altă biserică de parohie, astfel că atât turiştii, cât şi credincioşi din zonă vin la Sfânta Liturghie sau la celelalte slujbe săvârşite în ea. În fiecare sâmbătă și duminică se săvârșește Sfânta Liturghie, precum și în sărbători. Miercurea sau vinerea se săvârșeste Taina Sf. Maslu și slujba Aghiezmei.

O bucurie deosebită a fost trăită atât de mineri, cât şi de clericii şi credincioşii de pe pitoreasca vale a Trotuşului în 2017, când s-a marcat împlinirea a 25 de ani de existenţă a bisericii. Atunci, locaşul a primit un dar de mare preţ, respectiv o părticică din moaştele Sfintei Varvara, prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Agafangel, Mitropolit de Odessa. Tot în acel an, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, biserica a primit şi al doilea hram, pe Sf. Cuv. Mc. Paraschevi din Roma, pentru a exista şi un hram de vară şi care să fie dedicat tinerilor. Astfel că, pe 26 iulie, în fiecare an sunt aşteptaţi tineri din eparhie pentru a se bucura de această sărbătoare. Înaltpreasfințitul Ioachim sublinia atunci: „Sperăm ca cei care vin aici și se întâlnesc cu Dumnezeu sau gustă o gură de aer benefic pentru anumite traume ale trupului să aibe posibilitatea să facă aici o sacroterapie. Dincolo de toate medicamentele și tratamentele care sunt descoperite de știința medicală, vine și Dumnezeu Care, în spatele acelora, ne trezește nouă conștiința care ne spune că nu numai medicamentul în sine, ci credința și conștiința cu care îl iei te vindecă. Nu numai formula chimică a medicamentului respectiv. Aici suntem într-o mină de sare. Sarea este o simplă clorură de sodiu care într-un fel nu are mare valoare. Dar Hristos o ridică la o valoare incomensurabilă pentru faptul că ne face pe toți conștienți că suntem sare. Hristos ne-a învățat să fim sarea pământului. Ori, unde putem vorbi mai bine despre sare decât într-un locaș săpat în sare? Hristos ne trezește acea conștiință că trebuie să fim sare”.

Sfânta Varvara este ocrotitoare minerilor pentru că, dacă vom citi în viața Sfintei, vom vedea că ea a fost prigonită de însăși tatăl ei, Dioscor, pentru credința sa creștină. Fugind de mânia tatălui ei a ajuns în fața unei stânci de piatra care, prin voia lui Dumnezeu, s-a deschis și a facilitat, pentru moment, scăparea Sfintei Varvara de prigoana tatălui Dioscor. Astfel că și minerii sunt ocrotiți de Sf. Varvara atunci când intră în adâncul pământului pentru exploatarea sării, având-o ca ajutotătoare.

În biserica aceasta au fost săvârșite de-a lungul anilor diverse slujbe de mulțumire, Taina Sf. Cununii și Taina Botezului pentru copiii și rudele angajaților Salinei, dar și pentru alți creștini ortodocși care au dorit ca momente unice din viața lor să aibă loc în această impresionantă catedrală din muntele de sare.

„Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții!” (Marcu 9, 50)

Date de contact:

Pr. slujitor Elisei Roncea

Telefon: 0748159095

2017 – Hramul Bisericii Sfânta Mare Muceniță Varvara – ocrotitoarea salinei de la Târgu Ocna
2016 – Hramul Bisericii Sfânta Mare Muceniță Varvara – ocrotitoarea salinei de la Târgu Ocna și hirotonia părintelui Elisei Roncea